Om oss

Kontakt

Projektcentrum Idékraft AB
--
Uppsala

Tel: --
Fax: --

E-mail: info@idekraft.se

Vi finns även på Facebook, LinkedIn, Twitter och Blogg.

Historik

Jag satt i en buss i ett regnigt Danmark 1995, jag hade precis genomfört en utbildning för unga projektledare tillsammans med Kaospiloterna. Utbildningen var lyckad och jag fick en fantastisk idé.
Jag visste vad en utbildning skulle ha för ingredienser för att skapa ett högt lärande – varför inte starta en egen utbildning? Min dröm väcktes om att skapa Sveriges bästa utbildning i projektledning. En utbildning som både skulle bidra till tillväxt och med verkliga projekt och samarbeten med företag som skulle göra utbildningen spännande för deltagarna.

När konceptet var utvecklat och jag skulle ansöka om medel för ett EU-projekt, bjöd riksdag och regering in till försöksverksamhet om Kvalificerad Yrkesutbildning. Så lämpligt! Vi blev först i Sverige som ansökte om att få bedriva KY-utbildning. Jag hade aldrig kommit så långt med ansökan om det inte var för att två män Jan Friberg, STUNS och Tore Larsson, Skolförvaltningen i Uppsala Kommun, trodde på idén. Jan Friberg var sedan ordförande till 2008.

1997 startade Idékraft i gamla Rektorsvillan på Rektorsgatan 3. Den 3 mars började det första Teamet. Tom Loyke från Kaospiloterna var där och det var också Landshövdingen Jan-Erik Wikström. Team 1 skickade upp små egentillverkade brinnande luftballonger. Vinden tog tag i ballongerna som for iväg och vi sprang alla efter. En ballong landade så illa så den nästan tuttade eld på Brandstationen, som låg intill. Team 1 tog Rektorsvillan i besittning och gjorde verkligen utbildningen till sin. Studenterna har sedan dess utformat och utvecklat utbildningen. Studenterna har också bidragit till utveckling och tillväxt. Ca 50 projekt/år genomförs där ca 150 representanter för företag är involverade som uppdragsgivare, styrgrupp, samarbetspartners etc.

Vi huserade så småningom på St Johannesgatan 20 och 21, därefter mitt i stan på Kungsängsgatan 5A för att numera husera på Svartbäcksgatan 8.

År 2000 blev vi nominerade till the European Award for the Spirit of Enterprice, vi kom 2:a i vår kategori. År 2001 blev vi nominerade till Dagens Nyheters stora pedagogiska pris och till Uppsala Kommuns pedagogiska pris.

Från början var Medborgarskolan huvudman och skötte ekonomin, men år 2000 bildades aktiebolaget Idékraft.

Mellan åren 2003 och 2007 hade vi verksamhet också i Helsingborg och Umeå, där vi idag fortfarande har samarbetspartners och kunder.

Under årens lopp har vi ständigt arbetat med att utveckla och förbättra utbildningen och vi kan erbjuda en kreativ och välkomnande miljö, som till största delen utgörs av våra härliga studenter. Studenterna har tillgång till lokalerna dygnet runt, de bjuder in sina samarbetspartners och uppdragsgivare. Här bjuds man alltid på fika, här är projekt ständigt i utveckling och här förekommer inga prov eller tentor bara lärande tillfällen och lysande reflektioner.

Att få en idé, att drömma, och förverkliga, det är ett privilegium och ett bevis på att allt är möjligt om man kan projektledning, har vilja, engagemang och drivkraft! Det var också den känslan som jag ville att andra skulle få uppleva när jag startade utbildningen.

/ Marie Eriksson

PS. Efter att vi inte fick tillstånd att fortsätta av YH (KY)- myndigheten 2014 (trots fantastiska resultat) är företaget inriktad på konsulting och företagsutbildning sedan dess. DS